top of page

EN DAN NU: ACTIE! 

Op de helft van 2024 hebben we circa 50.000 euro op de verborgen kosten teller staan. Maar waar gaat dat geld dan heen? Het geld wordt geïnvesteerd om de verborgen kosten van een product te verlagen. DIt noemen we met een moeilijk woord: remediëring.

We formuleren concrete projecten met de boeren waarmee we samenwerken. Denk daarbij aan een optimalere waterhuishouding bij heftige regenval en droogte, of bijvoorbeeld een elektrische schoffel die fossiele brandstof bespaart.  

De Belastingdienst “leuker kunnen we het niet maken” 

In Nederland betalen we 9% BTW over ons voedsel wat we kopen, helaas geldt dit ook voor de verborgen kosten van voedsel. Dit punt heeft De Aanzet in een praktijk overleg met het ministerie van Financiën besproken. Helaas duurt het jaren voordat zij een systeemwijziging kunnen doorvoeren. 9% van de 50.000 gaat dus naar de belasting, het overige bedrag wordt 100% geïnvesteerd bij onze boeren. Ons systeem is dus (nog) niet perfect maar juist door eraan te werken verbeteren we het. We brengen de problematiek in kaart en willen op deze manier de eerste ‘Aanzet’ geven tot verandering.  

Screenshot 2024-07-02 at 13.56.13.png

drie projecten 

We hebben 3 projecten uitgekozen die aan de slag gaan met de verborgen kosten van producten uit onze eigen winkel. Op deze manier kunnen we goed meten wat het terugbetalen van verborgen kosten voor effect heeft. 

Screenshot 2024-07-02 at 14.05.20.png

John en Lidia van De Stek

Screenshot 2024-06-17 at 15.38.14.png

John van De Stek

unnamed.jpg

De bananenleverancier van Udea: Banamiel 

182318_richard-appbosa_original_20240529112059_crop_20240529112129.jpg

circa 10.000* euro

gaat naar een biodiversiteitsproject 

bij tuinderij De Stek. Er wordt in samenwerking met biologische groothandel Odin een onderzoek gedaan hoe we tuinderij De Stek nog meer divers kunnen maken voor mens, aarde én dier. Gebaseerd op de resultaten kan De Stek specifieke aanpassingen maken op hun land. In samenwerking met een imker zijn er ook twee nieuwe bijenvolken geplaatst om de diversiteit te bevorderen. Wil je een keer een kijkje nemen bij De Stek? We organiseren ieder jaar rond september/oktober een rondleiding.  

nog eens circa 10.000* euro

zal worden geïnvesteerd in de waterhuishouding

van De Stek. De regen blijft steeds vaker uit, óf plonst in grote buien neer, en dat heeft veel consequenties voor de gewassen en de grond. Om zo optimaal mogelijk het water te kunnen gebruiken zal De Stek (met investering van De Aanzet) in gesprek gaan met het Waterschap over de mogelijkheden van een beter watersysteem. Ook is er bij De Stek geïnvesteerd in een elektrische schoffel waardoor het gebruik van fossiele brandstof wordt verminderd.  

circa 30.000* euro gaat naar de productie verduurzamen van onze biologische bananen

Onze biologische groothandels Odin en Udea zullen met hun importeurs en producenten in Peru en Dominicaanse Republiek maatregelen treffen waarmee ze minder water en minder brandstof gebruiken. Zo wordt er een duurzaam irrigatiesysteem geplaatst en komen er waterpompen op zonne-energie in plaats van diesel. Op deze manier wordt de productie duurzamer en het ecologisch systeem minder belast. De verlaging van de productiekosten moet zorgen voor een verhoging van het loon van de boeren waardoor we twee vliegen in een klap vangen.  

De bananenleverancier van Odin: Appbosa 

*van de 50.000 euro wordt 9% btw aan de belasting betaald. Het overige bedrag wordt 100% aan bovenstaande projecten gedoneerd.

bottom of page